Select Page

Ada Colau Ballano (Barcelona, 1974) treballa en moviments socials des de molt jove, va iniciar la seva activitat en el moviment antiglobalització. La seva implicació en la lluita pel dret a l’habitatge el va portar el 2009 a participar en la formació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Treballa a l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC).

Juan Manuel Sánchez Gordillo (Marinaleda, 5 de febrer de 1952) és un polític, sindicalista i professor d’història. És alcalde de Marinaleda i diputat per Esquerra Unida al Parlament de Andalucía.Sánchez Gordillo, figura rellevant del moviment social i d’esquerres andalús, és també dirigent del Col · lectiu d’Unitat dels Treballadors – Bloc Andalús d’Esquerres (CUT-BAI), Sindicat Andalús dels Treballadors (SAT) i Esquerra Unida (IU).

Personalitzo en els rostres perquè com a humans és més senzill sentir empatia o rebuig , en funció del rostre que tenim davant, del llenguatge verbal i corporal, la imatge i el perfil ideològic que tenen les persones.

Són persones de sexes diferents, de països diferents i també d’edats diferents.
Per moltes persones la percepció de l’un i l’altre varia en funció dels seus paràmetres personals, de l’afinitat que cadascun d’ells li produeix.
Alguns sentiran major empatia per l’Ada , per ser dona , per ser catalana o per ves a saber què. D’altres sentiran major atracció per Sánchez Gordillo, per considerar-lo més genuí, més popular o ves a saber què.

D’altres segur , no sentiran cap simpatia per cap d’aquests dos personatges.

El que voldria en aquest escrit, és fer un pas més enllà de la parada mediàtica d’aquests dies. Voldria posar damunt la taula les organitzacions que representen: La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Sindicat Andalús dels Treballadors.

Totes dues organitzacions tenen un eix troncal d’acció sota diferents estructures organitzatives, la desobediència civil.

Desobediència civil significa l’oposició a la llei per considerar aquesta, il·legítima i injusta.
Significa emprendre accions per questionar la llei i obligar als poders polítics responsanbles a modificar-la.
I això és el que fan les dos organitzacions. Cadascuna amb les accions que creuen més adequades per visibilitzar la problemàtica que volen denunciar.
El SAT ocupa finques, agafa menjar dels supers.
La PAH s’interposa a un manament judicial , aturant els desnonaments amb l’acció a peu de portal.

Si tenim que situar una escala de desobediència, la PAH , s’oposa a un manament judicial directe. I de vegades , masses vegades, rep les conseqüències d’aquestes accions en forma de repressió policial.
També ocupa entitats bancaries, ajuntaments, organs de la Generalitat i altres institucions. Tot això és il.legal, però ningú podrà negar que és legitim. 517 desnonaments diaris a l’Estat Espanyol, no poden ser qualificats de legitims ni per la persona més neoliberal ultramontana.

El SAT agafa uns productes de primera necessitat d’un supermercat (la figura legal, no és important) i els reparteix entre la gent necessitada. Curiosament entre els “okupes” de la “Corrala de Vecinas la Utopía”, un bloc ocupat per families desnonades, en atur, sense llum ni aigua, i amb un munt de criatures per alimentar. Ningú en aquest cas podria qüestionar la legitimitat de l’acció, encara que qüestioni la legalitat de la mateixa.

Si us fixeu, tots dos moviments arriben a la sinergia.

Neixen en territoris diferents, amb estructures diferents, en moments diferents i amb perfils diferents.
Però es troben al mateix lloc: La desobediència civil.

Penseu en la diferència entre legalitat i legitimitat. Penseu en les lluites doloroses de molts moviments socials , sindicals i polítics que van portar a un cert “estat del benestar” a Europa, i penseu també en aquesta voracitat que tenen els poders per desmontar-lo.

L’estat del benestar no és un concepte polític o ideològic. És una constatació diaria a l’escola, a la feina, al supermercats, a la sanitat.
Ara ha arribat el moment de fer un pas més enllà. Substituir l’estat del benestar, per l’estat de la legitimitat.
Per recuperar la capacitat de la dignitat del nostre entorn immediat i reconstruir els ponts del contracte social.

I per aconseguir això es fonamental la desobediència civil. Res no canvia si un poble , o una majoria suficient d’una comunitat no es decideix a donar la volta a la truita.

Com a membre de la Plataforma d’Afectats de la Hipoteca de Girona, us convido a desobeir. A promoure el canvi legítim d’aquelles legalitats que no tinguin com a objectiu una major justícia en les relacions socials, una prioritat pels drets humans bàsics de les persones: Alimentació , vestit, vivenda, sanitat i educació.

I de la mateixa manera que fa uns dies el Parlament de Catalunya va aprovar per UNANIMITAT un projecte de llei per la reforma del procés hipotecari que s’acosta força a la ILP que està tirant endavant la Plataforma, no us estranyi que d’aquí un temps el Parlament Andalús faci el mateix amb respecte als aliments que es llencen, l’acumulació dels mateixos i l’especulació.
Sempre algú ha de començar a tirar de la corda.

En aquest moments la desobediència civil no és un dret, és una obligació, si volem continuar pensant-nos humans, si tenim la més mínima consciència d’espècie.

#jotambésócsanchezgordillo
#jotambésócadacolau
#síqueespot

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca